Zarejestruj się tutaj
znajdź
 
 
 
 
 
 
 
 
Następny
Następny
Pościel dla dzieci - Senna Sówka


Jak zorganizować wesele? część I.

Dodano: 2009-12-29
Jeśli młoda para pochodzi z większej miejscowości, coraz bardziej modne stają się wesela w tradycyjnych zajazdach poza miastem. Jeśli wybieramy takie miejsce na nasze przyjęcie, dobrze byłoby zapewnić dojazd gościom  spod kościoła na wesele oraz powrót do miasta. Jeśli część naszych gości jest niezmotoryzowanych, możemy wynająć bus albo autokar. W porównaniu z innymi wydatkami ślubnymi, nie jest to bardzo kosztowne rozwiązanie, a może okazać się dużym ułatwieniem dla naszych bliskich. Kiedy jesteśmy już zdecydowani na określoną lokalizację i interesujący nas termin jest wolny, następnym krokiem jest wpłacenie zaliczki. Zwykle wynosi ona ok. 10 % planowanej całościowej kwoty. Oczywiście na tym etapie przygotowań trudno jest podać dokładną listę gości, gdyż nie mamy jeszcze potwierdzenia od zaproszonych, możemy jednak wstępnie oszacować, ile osób będzie z nami świętować w tym wyjątkowym dniu. Przy wpłacaniu zaliczki pamiętajmy o podpisaniu wstępnej umowy i ustaleniu kiedy będzie wpłacana reszta kwoty ( możliwa jest wpłata jeszcze przed uroczystością albo dokładne rozliczenie się już po zakończeniu imprezy). Nie zapomnijmy potwierdzić terminu na około miesiąc przed datą ślubu.
 
Weselne menu.
 
Przy wyborze sali weselnej ważnym elementem jest menu. Niektóre restauracje mają już wcześniej wyznaczone kilka wersji jadłospisów, które proponują Młodej Parze, w innych lokalach  jest większa możliwość negocjacji i narzeczeni mogą po konsultacjach z kucharzem wybrać potrawy, jakie pojawią się na ich weselnym stole. Szczególną uwagę zwróćmy na ilość ciepłych dań w ofercie. Oczywiście jest ona uzależniona od tego czy robimy tylko obiad lub kolację dla rodziny czy całonocne wesele oraz od tego, ile godzin będzie trwała cała uroczystość. W przypadku imprezy, która trwa cała noc, standardem jest około 3-4 ciepłych posiłków. Zbyt mała ilość ciepłych dań sprawi, że goście mogą być głodni, a zbyt duża spowoduje, że zaproszone osoby nie będą zainteresowane zabawą i tańcami, gdyż większość czasu spędzą przy stole. Oprócz gorących posiłków, oferta restauracji zazwyczaj zawiera przekąski – mogą to być np. różnorodne sałatki, wędliny, sery, jajka w sosie. Kiedy ustalamy weselne menu weźmy pod uwagę preferencje naszych gości. Jeśli planujemy zaprosić więcej osób starszych, postarajmy się, aby menu było raczej tradycyjne, gdyż są to osoby, które nie są zwykle chętne do eksperymentów kulinarnych. Jadłospis bardziej oryginalny i wyszukany lepiej sprawdzi się w przypadku przewagi młodych gości. Jeśli zapraszamy rodzinę i znajomych z różnych części Polski, postarajmy się, aby w jadłospisie nie były dania typowe tylko dla jednego regionu. Coraz częściej wśród osób zapraszanych na przyjęcia weselne są wegetarianie, a tradycyjne menu opiera się w dużym stopniu na potrawach mięsnych. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Nie mamy obowiązku serwować osobnych dań dla jaroszy, ale miłym akcentem będzie jeśli wcześniej pomyślimy również o tych osobach, tak aby nie jadły przez cały wieczór owoców i sałatki. Wbrew pozorom skomponowanie wegetariańskiego posiłku nie jest trudne, często te potrawy są również tańsze niż mięsne. Zamiast tradycyjnego rosołu, możemy podać, modne ostatnio, zupy-kremy, np. z groszku albo pieczarek. Jeśli planujemy barszcz zamiast pasztecików z mięsem, możemy wybrać paszteciki z kapustą i grzybami, a zamiast mięsnego dania głównego, możemy poprosić o przygotowanie kotletów z sera albo opiekanych warzyw. W sytuacji, gdy kucharz nie chce podjąć się przygotowania oddzielnego bezmięsnego posiłku, dobrym rozwiązaniem będzie zakupienie w restauracji wegetariańskiej dania na wynos i poproszenie o podgrzanie go podczas wesela. Pamiętajmy, że wbrew obiegowej opinii wegetarianie nie jedzą również ryb i uwzględnijmy to podczas układania menu. Jeśli wśród gości będziemy mieć osoby, które ze względów zdrowotnych muszą stosować określoną dietę (np. alergia albo nietolerancja glutenu), najlepiej będzie jak wcześniej uzgodnimy z nimi jadłospis, aby w trakcie przyjęcia uniknąć przykrych niespodzianek.
 
 
 Redakcja Teraz Ślub
 
 

 

powrót


Dodaj komentarz

Imię

Wiadomość
Wesele
Wesele
2023
2017
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2007

 
Fotograf tygodnia
Reklama

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×