Chcielibyście zaskoczyć swoich gości wyjątkowym dodatkiem lub niecodzienną aranżacją ślubnego przyjęcia? Zachęcamy Was do wykorzystania w tym celu kwiatów! Ten najbardziej typowy element ślubów może mieć jednak jeszcze jedno zastosowanie, o którym moglibyśmy nie pomyśleć – niektóre kwiaty są doskonałym składnikiem potraw!
Jadalne i piękne
Kwiaty w większości nadają się do jedzenia. Są nie tylko piękne, ale również uszlachetniają potrawę. Zazwyczaj dodaje się je do deserów, ale w pomysłowy sposób można również zamrozić je w kostce lodu! Kwiaty tradycyjnie w przemyśle spożywczym wykorzystuje się między innymi we Francji. Tu zastosowanie znajdują fiołki czy bzy.
My możemy w tym celu wykorzystać również bratki polne, szałwie czy nasturcję. Popularną potrawą są placki sporządzane z kwiatów czarnego bzu zanurzanych w cieście naleśnikowym. Na weselnym przyjęciu warto jednak wykorzystać kwiaty w nieprzetworzonej formie.
Sprawdź zanim podasz
W naszej kulturze jadalne kwiaty nie są znane. Musimy więc pamiętać o tym, by kwiaty były wyłącznie dodatkiem do potrawy. Niektórzy goście mogą mieć bowiem obiekcie co do skosztowania tych kolorowych roślin. Przygotujmy więc potrawy, w których kwiaty będą wyłącznie dodatkiem. I przede wszystkim – dokładnie sprawdzajmy pochodzenie kwiatów oraz ich właściwości! Najlepiej sprowadzić je z restauracji przygotowujących tego typu potrawy lub zasięgnąć fachowej opinii.
Znakomicie sprawdzą się również zastosowane w napojach. Kolory i barwy kwiatów zanurzonych w szklance czy zamkniętych w lodzie będą bardzo charakterystycznym elementem dekoracyjnym! Zobaczcie sami!
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×