Zarejestruj się tutaj
znajdź
 
 
 
 
 
 
 
 
Następny
Następny
Piękno pawiego pióra


Tort weselny. Jak go ugryźć?

Dodano: 2011-05-09

Ojczyzną tortów są Włochy, a do Polski to wykwintne ciasto przybyło wraz z królową Boną. Krojenie tortu weselnego to jeden z kulminacyjnych punktów każdego przyjęcia weselnego. Symbolizuje on bowiem słodycz życia oraz radość, która Państwo Młodzi dzielą się z gośćmi. Powinien pasować nie tylko do podniebień i gustów gości i nowożeńców, ale również powinien wkomponować się w styl wesela. O czym należy pamiętać zamawiając tort weselny?

 


Sekret tkwi w cukierniku
Należy rzetelnie wybrać cukiernika, który przygotuje tort. Poszukiwania można zacząć nawet kilka miesięcy przed weselem. Warto skorzystać z sieci. Nie mam na myśli tylko i wyłącznie Internetu, ale i sieci znajomych. Warto skorzystać z rad i opinii właśnie rodziny czy znajomych, którzy mogą nam z czystym sercem polecić kogoś godnego zaufania. W celu lepszego rozeznania gruntu warto zrobić wycieczkę po cukierniach i zwrócić uwagę na wystawy oraz stan lokalu, który z reguły  powinien być wizytówką każdego rzemieślnika. Należy sprawdzić czy dany „mistrz” specjalizuje się w tortach weselnych, gdyż ich wykonanie może się nieco różnić od produkcji tortów urodzinowych.  Można umówić się z cukiernikiem na spotkanie, w którym rozwieje wasze wątpliwości odpowiadając na najbardziej kłopotliwe pytania.
W następnej kolejności należy ustalić budżet oraz sumę, którą państwo młodzi są w stanie przeznaczyć na tort. Ceny zazwyczaj podawane są za kilogram i uzależnione są od wymagań klienta. Torty weselne są oczywiście droższe od tortów okolicznościowych – często nawet cena jest dwukrotnie wyższa. Na cenę wpływa liczba pięter, kształt, wielkość, smak,  rodzaj lukru oraz dekoracji.  Ceny wahają się od 30 zł do nawet 500 zł za kilogram profesjonalnie przygotowanego tortu. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, czy dowóz tortu z cukierni do miejsca, gdzie będzie odbywało się wesele jest wliczony w cenę, czy należy uiścić dodatkową opłatę.


Kolor, kształt, smak i dekoracja- wszystko zależy od nas
Pomimo, iż o gustach się nie dyskutuje i każdy ma inne preferencje to należy go dopasować tak, aby każdy znalazł w nim  coś dla siebie. Można kierować się tylko wyłącznie własnym gustem lub wybrać neutralny smak, który z pewnością każdy z gości będzie znał. Jednakże nie powinien być ani za słodki, ani zbyt mdły,  rozpływający się od nadmiaru masy czy spirytusu. Pary najczęściej decydują się na takie neutralne smaki jak: śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Latem furorę robią torty na bazie sezonowych owoców.  Jednakże jest wiele par, które dają się ponieść swoim fantazjom i smak tortu jest bardziej wyszukany, np.: czekoladowy z chili, pistacjowy lub gumy balonowej.
Warto również umówić się z cukiernikiem na degustacje tortów, będzie to znacznie lepszy wyznacznik niż suchy opis ze zdjęciem w katalogu. Oferta tortów weselnych to szeroki i przeróżny wachlarz i smaków  i kształtów. Istnieje wiele kategorii, na jakie można podzielić torty. Podział nie tylko ze względu na kształt, ale i rodzaj ustawienie, np. tort piramida – wielopiętrowy,  tort płaski – na lustrze, fantazyjnie ułożony na wieloramiennym stojaku. Podział ze względu na smak bazowy ciasta: biszkoptowe, kruche, bezowe lub smakowe.  Dekorację można również podzielić ze względu na warstwę z: lukru, marcepanu, polewy, posypki, figurek, żywych kwiatów, galaretki, owoców lub bakalii.
To właśnie nie lada problemem staje się ów dekoracja.  Dzisiejsze oferty są  tak bogate, że ta  pozoru prosta decyzja urasta niemalże do rangi problemu.  Dylemat może już pojawić się przy wyborze kształtu lub ilości pięter. Kolejna decyzja dotyczy dekoracji, dziś już nikogo nie dziwią figurki państwa młodych. Mogą one być śmieszne, zabawne a także zindywidualizowane charakteryzując poszczególne cechy Pary Młodej. Obecnie hitem są torty ze zdjęciem pary Młodej. Elegancka dekoracją są żywe kwiaty, takie jakie Pani Młoda ma w bukiecie, a Pan Młody w butonierce lub te, które są na stołach. Profesjonalny cukiernik ze względu na doświadczenie powinien również służyć radą niezdecydowanej parze.
Całokształt wesela zależy również od tortu, musi on być idealnie dopasowany do stylu wesele. Inny tort wybierzemy jeżeli przyjęcie weselne będzie urządzane w karczmie, a inny w przypadku eleganckiego domu weselnego. Podobnie rzecz ma się w przypadku pory roku: w zimie zdecydujemy się na tradycyjny tort podczas gdy latem możemy pozwolić sobie na tort lodowy. Należy również dopasować go do kolorystyki, która będzie dominować podczas całego przyjęcia.


A na deser kilka praktycznych rad
Ilość zamawianego tortu będzie uzależniona od liczby zaproszonych gości. Doświadczony cukiernik dopasuje wielkość tortu i ilość porcji do ilości gości. Reguła mówi, iż 1 kilogram tortu starcza dla 10 gości. Wszak nie może go zabraknąć dla nikogo.
Należy trzymać rękę na pulsie i tydzień przed weselem wykonać telefon kontrolny do cukiernika, aby upewnić się, że zamówienie nigdzie nie zaginęło i zostanie należycie zrealizowane.
Oto kilka porad serwowania tortu weselnego:
• Moment krojenia tortu powinien zostać wcześniej ogłoszony
• Tort kroi się po pierwszym gorącym posiłku
• Powinien zostać umieszczony na specjalnie udekorowanym stole
• Serwuje się go wraz z kawa lub herbatą
• Kroi go para młoda: prawa ręka pana młodego powinna znaleźć się na prawej ręce pani młodej
 

powrót


  • 2011-09-24 22:25
    Polecam bezowy!!
  • 2011-08-18 17:56
    Im bardziej wydziwiasty, tym mniej smaczny!!!

Dodaj komentarz

Imię

Wiadomość
Wesele
Wesele
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

 
Fotograf tygodnia
Reklama
Monitorowanie pozycji stron www w Google

Suknie ślubne

pościel dla dziecka

suknie ślubne La Mariee Warszawa

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×